Helse Nord er gitt et særskilt ansvar for samiske spesialisthelsetjenester. Vi er stolte av Finnmarkssykehuset, som utvikler samiske helsetjenester for hele landet, og også til samer bosatt i Finland og Sverige.
På Nordkalotten har sykehusene i Helse Nord et godt beredskapssamarbeid med spesialisthelsetjenestene i Russland, Finland og Sverige. Sammen skal vi være forberedt – i foretaksgruppa Helse Nord, sammen med kommunene, andre offentlige myndigheter, frivillige organisasjoner og øvrige samfunnsaktører. Helse Nord verdsetter og er avhengig av samarbeid med landsdelens øvrige samfunnsaktører. Når vi sammen ser og forstår det helhetlige utfordringsbildet, blir løsningene best.
Helse Nord iverksetter nasjonal helsepolitikk og utvikler helsetjenesten. Dette skal sikre likeverdige tjenester, tilpasset vår landsdel. Sammen med pasientene, med medarbeiderne, med andre offentlige myndigheter og samfunnsaktører, forbedrer vi gjennom samarbeid – fordi sammen får vi til mer.
Vårt lagspill skal medvirke i samfunnsutviklingen. Helsetjenesten bidrar til at folk kan bo over alt, slik at vi får benyttet hele landsdelens ressurser og muligheter. Hverdagen her nord er annerledes enn i andre deler av landet. Vårt klima betyr både nordlys og vinterstormer, midnattssol og snø i juni. Kontrastene gjør at vi elsker å bo her. Samtidig lever vi helt vanlige liv som alle andre i Norge. På noen områder må helsetjenesten jobbe på en annen måte der det er nødvendig. Buss hos oss er i mange tilfeller fly for å komme seg til sykehus. Vi kan helsetjenester i nordområdene. Vi finner andre løsninger, uten at det går ut over kvaliteten. Våre løsninger er tilpasset vår del av Norge.
Det gikk bra med pasienten fra Vega. Den sammenhengende behandlingskjeden, fra arbeidsuhellet på ei øy på Helgeland til avansert behandling av hodeskadene ved regionsykehuset i Tromsø, forteller oss:
Sammen om helse i nord – det gir bedre pasientbehandling.