Vi tilrår at du alltid nyttar siste versjon av nettlesaren din.
logo FNSP redaktørstøtte

Anker

Anker er en spesiell kodebit som du legger til i en nettside for å lage et punkt som folk kan hoppe til når de klikker på en lenke. Tenk på det som å markere et bestemt sted på siden, for eksempel et avsnitt eller en overskrift, slik at besøkende kan gå direkte dit ved å klikke på en lenke, uten å måtte rulle nedover siden.

Lurer du på hvordan et anker fungerer? Trykk da på denne teksten som tar deg direkte til et anker lenger ned på denne siden.

Et anker er ikke synlig for besøkende, men gir redaktør muligheten til å sende besøkende til et spesielt sted på nettsiden via en lenke. For eksempel om man har en side med veldig mye innhold og man refererer til innhold et annet sted på siden. Om man har aktivert sidenavigasjon og haker av for at den skal inkludere anker, vil de også vises her.

Våre ekspanderende overskrifter fungerer automatisk som et anker, ved at man får en egen adresse til dem når de er ekspandert. Men av og til ønsker man også å lenke til noe innhold som ikke er i en ekspandert overskrift og da må man benytte denne funksjonen.

Merk at anker inne i et ekspanderende felt ikke fungerer så lenge feltet er lukket!

Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon
Knappen er synlig i innholdsfelt som har full riktekst, slik som hovedinnholdsfeltet.
Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon
Når du trykker på knappen vil det settes inn et anker der du har satt markøren. Navnet på ankeret er valgfritt, men om du skal bruke det i kombinasjon med sidenavigasjon bør navnet være noe som gir mening.
Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon, e-post
En redaktør kan i redigeringsmodus se at det ligger en lenke der, selv om den ikke er synlig for besøkende. Dette gjør at man enkelt kan se om det er anker på en side, eller se at man har lagt den inn riktig.
Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon, e-post
Ønsker du å endre på et anker du allerede har på siden, trenger du kun å klikke på det i redaktørgrensesnittet. Da blir ankerknappen markert som aktiv med blå bakgrunn og du kan trykke på denne for å endre navnet på den.

Slik brukes anker på sidenavigasjon:

Se egen brukerveiledning om Sidenavigasjon

 

Slik lenker du til et anker på den samme siden:

  • Marker teksten du vil at skal lenke til ankeret ditt og trykk på knappen for å sette inn lenke
  • Gå ned til valget Anker og hak av for det. Velg så det ankeret du vil lenke til og trykk OK
Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon
Denne siden har kun ett anker og det kommer opp som alternativ

Slik deler du en lenke til andre med anker:

Nettsider med anker fungerer på akkurat samme måte som nettsider uten anker. Men om du vil dele en lenke i en e-post eller et annet sted som går rett til ankeret på siden, så må du legge til /#ankernavnetditt etter den vanlige adressen. 

Systemet erstatter automatisk norske bokstaver og mellomrom til noe som støttes i lenker. Så adressen til ditt anker kan være anderledes enn det du skrev inn.

Rett over denne teksten ligger det et anker med tittel "Anker med mellomrom og æø". Det vil havne i sidenavigasjonen på denne siden, da dette er aktivert. Men man kan også lenke direkte til ankeret på formatet: https://www.fnsp.no/redaktorstotte/brukerveiledninger/anker/#anker-med-mellomrom-og-aeoa

Denne lenken er til den siden du står på nå, og direkte til dette ankeret.

Merk at norske bokstaver og mellomrom blir erstattet for å kunne fungere på tvers av løsninger og formater. (Nerdeinfo: Norske bokstaver fungerer som URL, men forsvinner om man legger det i en PDF. Derfor er beste praksis å unngå dette og vi oversetter dem automatisk i FNSP). 

Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon
Bildetekst

 

Tips om lenker til PDF:

På samme måte som med anker, kan man lenke til en valgfri side i et PDF-dokument. Eksempelvis kan jeg lenke til side 11 i nasjonalt profilprogram på regjeringen.no som omhandler logobruk i spesialisthelsetjenesten ved å legge til sidenummeret på følgende format: #page=11

Lenken vil da se slik ut:

https://www.regjeringen.no/contentassets/575f7de1edeb42fca6a952d3ca5f3260/nasjonalt-profilprogram-endelig-versjon-2022.pdf#page=11 

 

Sist oppdatert 30.09.2024