Hei, du må oppdatere nettleseren din for å kunne besøke oss.
logo FNSP redaktørstøtte

Bli kjent med Optimizely

Det aller første møtet med et nytt verktøy kan virke litt overveldende, selv i et publiseringsverktøy som er så oversiktlig og intuitivt som Optimizely. Her ser vi på de første stegene du burde ta før du kan komme i gang.

For å logge inn i løsningen må du først ha blitt gitt tilgang. Den nettansvarlige ved ditt nettsted ordner dette for deg.

Når du har fått tilgang skal du også få tilsendt lenke for innlogging og en liten introduksjon til verktøyet. Her gjentar vi de viktigste punktene fra en slik introduksjon slik at du har det tilgjengelig senere.

Første innlogging

Første gang du kommer inn i verktøyet ser du forsiden på nettstedet ditt i redigeringsmodus og veldig lite annet. Det kan for eksempel se slik ut:

Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon, e-post
Første møtet med publiseringsverktøyet, her vist med forsiden til www.fnsp.no som eksempel. Disse innholdsfeltene kan være grå og låst for redigering, avhengig av tilgangsnivået ditt.

Her ser vi innholdsfeltene på forsiden, hvor vi kan endre på teksten, skifte ut forsidebildet eller fjerne og legge til andre blokker og elementer på forsiden. Mer om det senere.

For det er relativt sjeldent at vi trenger å endre på forsiden og sjansen er stor for at du er her for å redigere en annen side på nettstedet.

Derfor vil det første vi nå gjør være å åpne feltene for navigasjon og ressurser, og feste de slik at de er med oss videre.

Navigasjonsfeltet

For å se de andre sidene på nettstedet - og de andre nettstedene i FNSP - må vi åpne navigasjonsfeltet. Det gjør vi ved å trykke på den lille trestruktur-knappen øverst i det venstre hjørnet.

Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon, e-post
Her finner du knappen som åpner navigasjonstreet.

Navigasjonsfeltet vil lukke seg igjen med en gang du klikker utenfor vinduet. For å holde det åpent trykker vi på tegnestiften øverst til høyre i feltet. Da festes vinduet og det blir enklere å hoppe mellom forskjellige nettsider.

Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon, e-post
Trykk på tegnestiften for å holde navigasjonsfeltet åpent hele tiden.

I navigasjonsfeltet ser vi alle sidene på nettstedet sortert og organisert etter lenkestruktur. Det betyr at for å redigere en underside kan vi navigere lenkestien i navigasjonsfeltet.

Grafisk brukergrensesnitt
Trykk på ">" ved siden av en nettside for å vise undersidene.

 

For eksempel, hvis vi skulle redigert denne siden (www.fnsp.no/redaktorstotte/brukerveiledninger/bli-kjent-med-optimizely/) må vi først åpne "redaktørstøtte", så "brukerveiledninger", og så trykke på siden i navigasjonen. Som dette:

I dette bildet ser vi også to ikoner på siden i navigasjonstreet:

Blyanten betyr at siden ikke er publisert enda.

Personen betyr at noen er inne og gjør endringer på nettsiden akkurat nå.

I tillegg kan det hende at en side har et rødt klokke-ikon på seg. Det betyr at siden er avpublisert til avtalt tid og ikke lenger er synlig for publikum.

Ressursfeltet

Hvis du skal bruke blokker, media eller nøkkelord på siden din kommer du til å trenge ressursfeltet.

Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon, e-post
Her finner du knappen som åpner ressursfeltet.

Også dette feltet kan du feste og holde åpent ved å trykke på tegnestiften.

Ressursfeltet er delt inn i 3 faner:

  • Blokker
  • Medier
  • Kategorier

Som en hovedregel skal alle blokker og medier ligg lagret på den siden de skal brukes - altså under "For denne side" i ressursfeltet.

Unntaket er når du trenger blokka eller fila også på andre sider på nettstedet; da legger du de inn i egnet mappe under "For dette nettstedet". Avhengig av tilgangsnivået ditt kan det hende du trenger hjelp fra kommunikasjonsavdelingen eller din nettansvarlig for å opprette innhold her.

Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon
Ressursfeltet

 

Blokker

En blokk er et forhåndsdefinert oppsett som gir deg mulighet til egne innslag og virkemidler som sidemalen ikke dekker. Blokker er på en måte byggeklosser eller puslespillbrikker på nettsiden som kan hjelpe deg med å forme siden visuelt og bestemmer hva slags informasjon som kan presenteres.

Medier

Her laster du opp og finner tilbake til alle dokumentene og filene på nettstedet ditt. Det gjelder i hovedsak bilder, videoer, lydfiler og dokumenter.

 

 

Kategorier

Under denne fanen er både kategorier og nøkkelord samlet på et sted.

Disse gir oss litt mer avanserte koblings- og utlistingsfunksjoner.

Det er to nivåer hvor kategorier og nøkkelord kan ligge:

  • For alle nettsteder - Her har kun Team FNSP nasjonalt mulighet til å legge inn nøkkelord og kategorier. 
  • For dette nettstedet - Her har nettansvarlig i foretaket mulighet til å opprette egne kategorier og nøkkelord. Det anbefales å benytte nasjonale kategorier der man kan, slik at man er kompatibel med andre nettsteder som ønsker å vise innholdet ditt. For eksempel ved kurs-sider.

Andre verktøy og hjelpemidler

Helt øverst i venstre hjørnet finner vi tre knapper som gir oss tilgang til andre verktøy og innsikt i nettstedet vårt.

Grafisk brukergrensesnitt, tekst, applikasjon
Verktøyknappene. Verktøylinja? Verktøystolpen? Uansett, her finner du verktøy!

Fra øverst til nederst har vi:

  • Dashbord
  • Rediger
  • Rapporter

Rediger-knappen tar oss til redigeringsmodus, som også er standardvalget når du kommer inn i publiseringsverktøyet. Det er nok her vi tilbringer mesteparten av tiden vår, og er det de fleste ser for seg når vi snakker om Optimizely.

Dashbord

Her finner du det meste av informasjon og innhold som berører hele nettstedet ditt.

Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon, e-post
Dashbordet i Optimizely. Mange knapper men absolutt nyttig å bli kjent med!

Oversikt

Optimizely Dashboard viser informasjon om arbeidsflyter rundt innholdet ditt og gir deg raskt oversikt på ett sted. Du finner også oversikt over brutte lenker her.

Redaktørstøtte

Brukerveiledninger, kontaktinfo, versjonsmerknader for publiseringsverktøyet og kjente feil og mangler. Rett og slett mikronettstedet Redaktørstøtte (fnsp.no) men innebygget i løsningen.

Tilbakemeldinger

Når dine besøkende svarer på "Fant du det du lette etter?" på nettsidene dine kommer svarene dere her. Veldig nyttig å sjekke jevnlig.

Kun nettansvarlig kan se tilbakemeldingene som kommer inn for ditt nettsted. Redaktører vil ikke kunne se tilbakemeldinger for hele nettstedet via denne rapporten.

Denne funksjonaliteten vil bli forbedret fremover, blant annet ved at redaktører vil kunne se tilbakemeldinger inne på nettsider de har rettigheter til å endre.

Statistikk

Besøkstall og annen statistikk fra nettstedet ditt. Lurer du på hvor mange som har sett en av nettsidene dine er dette stedet å gå.

Søkeoptimalisering

Her kan du se og justere søkeresultater fra søket som er på ditt eget nettsted.

Merk at for søkemotoroptimalisering - altså eksterne søkemotorer som f.eks. Google - gjelder egen veiledning.

Fellesinnhold

Gjennom dette oversiktspanelet kan du både få innsikt om det nasjonale fellesinnholdet og også enkelt få det koblet opp mot ditt nettsted.

Klarspråkhjelpen

Et verktøy utviklet av NAV som gir deg umiddelbar tilbakemelding på teksten din. Her kan du få informasjon om lesbarheten på teksten din.

Papirkurv

Papirkurven til ditt nettsted, hvor nettansvarlig kan gjenopprette eller slette innhold som har blitt slettet på nettstedet.

Rapporter

Dette verktøyet har flere veldig viktige funksjoner. Den viktigste er muligheten til å se sider som allerede har utløpt (og dermed blitt avpublisert) og hvilke sider som snart skal utløpe. Bruk denne oversikten til å få kontroll over innholdet, slik at ikke sider du ønsker å beholde blir avpublisert fra ditt nettsted.

Grafisk brukergrensesnitt, applikasjon, Word
Rapportverktøyet

De tilgjengelige rapportene er:

Ikke publiserte sider

Denne rapporten viser sider som ennå ikke er publisert, og der datoen for siste endring er innenfor en angitt tidsperiode. Velg en side fra listen over rapportresultater for å åpne den i redigeringsmodus.

Publiserte sider

Denne rapporten viser sider som er publisert innenfor en angitt tidsperiode. Velg en side fra listen over rapportresultater for å åpne den i redigeringsmodus.

Endrede sider

Denne rapporten viser sider der en dato er endret i løpet av en angitt tidsperiode. Velg en side fra listen over rapportresultater for å åpne den i redigeringsmodus.

Utløpte sider

Denne rapporten viser sider der publiseringsdatoen utløper innenfor en angitt tidsperiode. Velg en side fra listen over rapportresultater for å åpne den i redigeringsmodus.

Enkle adresser

Denne rapporten viser publiserte sider som har en enkel adresse. Velg en side fra listen over rapportresultater for å åpne den i redigeringsmodus.

Koblingsstatus

Denne rapporten viser koblinger som ikke kan nås. Dette kan for eksempel skyldes at en side er flyttet, at et nettsted er nedlagt, eller at målkoblingen ikke kan leses for øyeblikket.

Rapporten kan kjøres for hele eller deler av nettstedet.

Til slutt: Lek!

Hvis du har vært med oss helt ned til hit er du godt rustet ikke bare til å bruke publiseringsverktøyet men også å bruke verktøyene for å forbedre nettstedet ditt og å få hjelp når du trenger det.

Du har også nå fått det du trenger for å begynne å leke deg litt med verktøyet. Lag sider, putt inn bilder og blokker og hva enn du måtte ha lyst til. Ikke vær redd for å prøve deg frem, og bli kjent med løsningen. Da blir både du og nettstedet ditt så veldig mye bedre!

Maŋemus ođastuvvon 2024-07-26